lørdag 27. desember 2014

Våtgassanlegget

Våtgassanlegget er den første anleggsdelen som våtgassen kommer til. Våtgass er en av råstoffene som trengs for å produsere ammoniakk.

Våtgassen går i en kabel under Frier fra Rafnes. Rundt ledningen er det en beskyttelseskappe. Rundt kappen er det vann, og disse to er beskyttelse mot lekkasjer. Eventuelle lekkasjer kan oppdages i punkt L som er et oppstikk med flere analyseuttak av vannet. Analysepunktet blir byttet om regelmessig.

Før våtgassen kommer inn til selve våtgassanlegget, blir noe av gassen sendt til H-1501 og deretter videre til H-1502 (fyringsanlegget). 

Det som skjer i våtgassanlegget er at våtgassen blir fordampet. Våtgassen kommer først inn til H-264. der blir gassen varmet opp fra 10 grader til 90 grader. Dette er en damp/gass varmeveksler, altså gassen blir varmet opp av dampen. Dampen til H-264 kommer fra H-265, og denne dampen går i et lukket kretsløp. Grunnen til dette er at det ikke er block and bleed system. Block and bleed løses ut ved en lekkasje og stenger og åpner diverse ventiler slik at lekkasjen ikke kommer langt, men blir sendt til en dreneringstank/fakkel. Hvis H-265 ikke hadde vært i et lukket kretsløp, ville lekkasjen strekt seg langt utover tomta. Dampen som H-265 lager, kalles sekundærdampsystemet.

Mellom H-264 og H-296, blir det tilsatt H2 til våtgassen. H2 kommer fra kompressorsalen. Videre går gassen inn til H-296 som også er en damp/gass varmeveksler. Dampen som går gjennom H-296 kommer fra primærdampsystemet. Dette systemet har block and bleed system, og kan dermed stenge ut lekkasjer. Etter H-296 har gassen en temperatur på ca. 150 grader og et trykk på 60 bar. Da er gassen forhåpentligvis fordampet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar