søndag 8. mars 2015

Enkel prosessbeskrivelse NII

Nedenfor følger en enkel beskrivelse av hovedprosessen på NII.


Våtgassanlegget
Her blir våtgassen fordampet slik at den kan brukes senere i prosessen. Gassen går igjennom    H-264 og H-296 for å bli fordampet.

Avsvovlerne
De små mengdene med svovel som er i våtgassen, blir fjernet. Svovelet fungerer som gift for katalysatorene i fabrikken.
Bruker sinkoksid (ZnO) og hydrogensulfid (H2S), til å lage vann (H20) og sinksulfid  (ZnS). Sinkokdsiden (ZnO) fungerer som en absorbsjonsmasse.

Primærreformer
Målet er å frigjøre hydrogenet fra karbonet i våtgassen. Dette skjer ved en temperatur på over 500 grader. Rørene inneholder katalysator (derfor fjernes svovelet). Når hydrogenet går fra våtgassen, sitter man igjen med reint karbon, og det kan bli til koks, som tetter igjen røra. Dette vil man helst unngå, så før reformeren blir det tilsatt damp i gassen, ved blandepunkt. Da unngår man koksing. Reaksjonen i reformeren er endoterm.

Sekundærreformer
Her antenner luft+gass.
Noe oksygen brenner opp.

Luft (som består av hovedsaklig oksygen og nitrogen)+ C --> CO + N2.
Metan reagerer med vanndamp (tilsatt ved bl.pkt) slik at man får CO og H2.
CO reagerer med vanndamp, og man får CO2 og H2

Konvertering

V-203
Høy temperaturs- konvertering
Omdanner CO til CO2

V-204 / V-205
Fungerer på samme måte som V-203, bare ved lavere temperatur.

Seletoxo
Bruker luft for å få CO --> CO2
2CO+O2 --> 2CO2
Deretter
02+2H2 --> 2H2O

Vannvask
Bruker prinsippet med at CO2 absorberes lettere i vann enn andre aktuelle gasser.
Gassen kommer inn i bånn, og vann kommer inn på toppen. CO2 blir dermed med vannet ned til bånn igjen, mens de andre gassene fortsetter oppover mot toppen av tårnet.


Metanator
Omdanner CO og CO2 til metan. Metan er en "edelgass", siden den er fullt metta. Dermed vil ikke metan reagere med andre gasser, slik som CO2, og definitivt CO ville gjort.

Kompressorsalen
K-401 og K-402, komprimerer opp N2 og H2 slik at trykket er høyt nok til at de to gassene kan reagere med hverandre når andre faktorer er bra også. Dette trykket ligger på opp mot 300 bar.
Gassen blir trykt opp i 4 trinn.

Syntese
Her reagerer H2 og N2 slik at det blir dannet ammoniakk

Andre anlegg i fabrikken
Argonanlegget - lager argon, siden lufta består av litt argon.
Vannrens - renser vannet for å unngå groing.
Dampsystemer - høytrykks-, middeltrykks- og lavtrykks-damp. Høytrykksdamp lages i V-286, der vann blir varmet opp av gass etter sekundærreformer. Dette skjer i V-281, som har naturlig sirkulasjon av vann fra V-286, gjennom V-281, og deretter opp til V-286. Etter at HT dampen er brukt, spennes den av over en turbin, og blir MT- damp. Dette skjer også med MT- dampen som blir til LT- damp.
Kondensatstrippeanlegg - samler opp kondensat med gass i. Kondensatet kommer fra diverse utskillere. Fungerer som et destillasjons-tårn, ved at man fordamper gassen, og tar ut vannet i bunn.

*Har ikke så fryktelig god kunnskap om "anleggene" utover i prosessen, siden jeg ikke har kommet så langt i opplæringen min.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar